Geschiedenis Dienstenaanhuis Lions Zedelgem

 

 

In 1973 begon het basket in Zedelgem zijn leven te zien. Enkele pioniers zetten basket op de kaart in Zedelgem: Mevrouw Naessens - Allaert, Louis Vermeersch, Gilbert Delrue, Willy Vergauwe, Pol Douchy, Maurits Bout, Georges Dupon, Guido Brouckaert en Frans Sabbe. Op 16 januari 1973 kregen we toestemming om ons aan te sluiten bij de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB) en op 27 maart 1973 werd onze aansluiting bij de KBBB bekrachtigd.

De Groene Meersen werd onze eerste thuishaven. Tal van wedstrijden en trainingen gingen hier door. Onze tegenstanders zakten altijd met een klein hartje af naar "Zilleghem".

Het doel van de nieuwe Basketbalclub Zedelgem (BBKZ) was: Vormingsbijdrage voor de jeugd en bevordering van 't gemeenschapsleven door sportbeoefening in ploegverband.

Onze club zet veel in op het organiseren van evenementen. Ook in 1973 was er al menig organisatietalent aanwezig in Zedelgem. Op donderdag 9 augustus 1973 organiseerde BBK Zedelgem een internationale wedstrijd. Om 18u30 stond de derby tussen BBK Zedelgem en Olympia Ruddervoorde op het programma en om 20u30 stond de derby der lage landen op het programma tussen Carad Brugge, de vice-kampioen van België en de nationale ploeg van Nederland.

Damesbasketbal:

In 1980 trad er voor BBK Zedelgem Basketbal ook een damesploeg tussen de lijnen. Deze ploeg heeft jammer genoeg maar 2 jaar bestaan. Sindsdien leeft de hoop om opnieuw dames tussen de lijnen te krijgen.


 

Fons Declerck, een fenomeen:

Fons Declerck was een fenomeen in het Belgisch basketbal. Fons was meer dan 2m en speelde enkele jaren voor BBK Zedelgem. Fons startte zijn carrière bij zijn school Sint Eligus in de basketbalploeg Olsea. Als 18-jarige werd hij door Brabo Antwerpen aangetrokken. Na 3 jaar trok hij naar het grote VG Oostende (voorloper van BC Telenet Oostende) waar hij onder trainer René Mol samen speelde met Paul Weenen en Lucien Vankersschaever. In 1964 trok Fons richting Avanti Brugge als lid van de nationale ploeg van België. Fons maakte de promoties van Avanti van 1ste provinciale naar 1ste nationale mee. Nadien verhuisde fons voor 1 jaar naar 3de nationaler Waregem, vervolgens 4 jaar naar Wytewa Roeselare, anderhalf jaar bij Racing Brugge, om uiteindelijk nog 10 jaar aan zijn basketbalcarrière te breien bij BBK Zedelgem.

Verhuis naar Veldegem:

BBK Zedelgem wijzigde niet alleen zijn naam in BBC Zedelgem, maar we verhuisden ook van De Groene Meersen in Zedelgem naar de nieuwe sporthal De Bosserij in Veldegem. Dit zorgde ervoor dat onze club verder kon groeien. We bleven dan wel Zedelgem noemen, maar we waren meer dan welkom in Veldegem en dat zagen we aan het stijgende ledenaantal en partners die ons steunden.

Zwarte dag in onze clubgeschiedenis:

Een zwarte bladzijde in ons clubbestaan was het onverwachte verlies van een zeer verdienstelijke medewerker! Op 27 juli 1990 kwam Nestor Vandenbroucke, echtgenoot van Yvette Saelen, om het leven bij een tragisch verkeersongeval in Deurne. Als aandenken aan Nestor organiseren we jaarlijks de Memorial Nestor Vandenbroucke.

In 1993 ging BBC Zedelgem internationaal

De miniemen van BBC Zedelgem werden uitgenodigd voor het internationaal tornooi in Escaudain, Frankrijk. In Frankrijk nam BBC Zedelgem het op tegen Rueil (Frankrijk), Gauchy (Polen), Piranhas Amsterveen (Nederland) en Lourches (Frankrijk).


27 maart 1973 - 27 maart 1998: BBC Zedelgem viert zilveren jubuleum

In 1998 mocht BBC Zedelgem 25 kaarsjes uitblazen. Onze club werd dan ook uitgebreid gehuldigd en er werd een groots feest opgezet in Feestzaal Den Artiest in Veldegem.

BBC Zedelgem wordt een vereniging zonder Winstoogmerk

BBC Zedelgem werd op 13 december 2001 een V.Z.W. De stichters van deze vzw waren Philippe Vanoverbeke, Eddy Vanthuyne, Marc Baert, Ernest Van Loo, Peter Vermeersch, Dirk Dejonghe, Rudy Dias, Koen Beausart, Kristof Vanthuyne, Claudine Dermaux, Yvette Baywens, Christine Vanwetswinkel, Martine Dedecker en Pia Gevaert.

Doel van de vereniging:

De ontwikkeling van de lichamelijke opvoeding in het algemeen en van het basketball in het bijzonder en meer bepaald BBC Zedelgem, stamnummer 1685, momenteel zonder commerciële benaming, in stand te houden en op een zo hoog mogleijk niveau te laten deelnemen aan de competitie ingericht door de Belgische Basketball Bond en de jeugdopleiding van deze ploeg te bevorderen. De vereniging kan alle middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van dit doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen. De vereniging kan ter uitvoering van wat hierboven is bepaald, onder meer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten afsluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen. In het kader van het realiseren van het maatschappelijk doel kan de vereniging zelfs daden van koophandel stellen.

2007-2008: BBC Zedelgem stijgt opnieuw naar 2de provinciale

Na enkele mindere jaren was BBC Zedelgem afgegleid naar 4de provinciale. De laatste 5 jaar hebben we echter zwaar gewerkt om opnieuw naar hogere reeksen te stijgen. In het seizoen 2007-2008 werd dit hard werken beloond en stegen we als 2de in het klassement na enkele jaren opnieuw naar 2de provinciale. Ook onze tweede ploeg had een sterk jaar en stijgt eveneens naar een hogere reeks. Onze two speelt vanaf dit seizoen in 3de provinciale

2008-2012: Zedelgemse fanions One & Two vechten spelen voor het behoud

In 2008 steeg onze eerste ploeg naar 2de provinciale en onze tweede ploeg naar 3de provinciale. Zonder echter belangrijke transfers te doen of financiële avonturen te willen aangaan, besliste ons bestuur toch om over te gaan. Als één van de enigste ploegen in 2de provinciale die zijn spelers niet betaalde, maar nog lidgeld liet betalen werd het moeilijk om een belangrijke rol te spelen in 2de.

De laatste 4 jaar werd dit dan ook de waarheid. Onze eerste ploeg slaagde erin om 4 jaar het degradatiespook nipt te ontlopen, maar het laatste seizoen kwamen we dit spook toch tegen en degraderen we na 4 jaar 2de provinciale terug naar 3de provinciale. Daar zullen we terug herbouwen aan onze ploeg en de kaart van de jeugd te trekken om terug naar 2de provinciale te kunnen stijgen om ditmaal wel een rol van betekenis te kunnen spelen.

Onze tweede ploeg steeg in 2008 naar 3de provinciale en speelde 3 seizoen in 3de. Op het einde van het seizoen 2010-2011 koos het bestuur er bewust voor om een stap terug te zetten en men degradeerde vrijwillig naar 4de provinciale. De ploeg werd serieus verjongt en dit moet er voor zorgen dat we van onderuit terug kunnen bouwen en jongeren volop kansen kunnen bieden.


Jeugdkampioenen:

1995-1996: Miniemen provinciaal kampioen
1996-1997: Juniors provinciale kampioen reeks B
1997-1998: Benjamins provinciale kampioen in reeks B

                      

                       Pupillen prvinciale kampioen in reeks E

 

                     

1999-2000: Kadetten provinciaal kampioen in reeks B
2000-2001: Reserven provinciaal kampioen in 2de Provinciale
2007-2008: Juniors provinciale kampioen in reeks B, miniemen provinciale kampioen in reeks D
2010-2011: Miniemen provinciale kampioen in reeks G, microben provinciale kampioen in reeks E 

Historie SV Sint-Jan Brugge / Knesselare

De rolstoelbasketploegen die onder onze club spelen hebben al een lange geschiedenis achter de rug. Hieronder proberen we zoveel mogelijk van die geschiedenis te reconstrueren.

In 1960 werd de Belgische Sportbond van de Gehandicapten (B.S.V.G.) opgericht. Naar aanleiding van de oprichting van deze sportbond werd er beslist om met vroegere patiënten van het Centre de Traumatologoe et de réadaptation (C.T.R.) in Brussel 3 regionale clubs op te richten: één in Vlaanderen, één in Wallonië en één in Brussel. In Vlaanderen werd zo de Brugse Club opgericht. Dhr. Dr. P. Vertongen werd zo de contactpersoon voor deze club. Later kreeg deze club de naam 'De Groene Poorte'.

In 1960 werden de 2de nationale Spelen voor mindervaliden in Brussel georganiseerd. Brugge nam deel met een ploeg aan de sporttak rolstoelbasket en verloor de finale van ASCTR (Association Sportive du Centre de Traumatologie et de Réadaptation Bruxelles).

De wedstrijden van S.V. Sint-Jan Brugge werden in het begin gehouden in de sporthal van Gits.

 
   (finale 2de nationale spelen in Brussel)

In 1964 werden de Nationale Spelen op 23 en 24 mei georganiseerd in Brugge door de voorloper van S.V. Sint-Jan Brugge, met name de Groene Poorte. 

Onder stimulans van wijlen Ere-voorzitter, Bob Deruelle en het AZ Sint-Jan Ziekenhuis veranderde de naam op 08/01/1965 in Steun Vereniging Sint-Jan Brugge of S.V. Sint-Jan Brugge. Van dan af is de clubgeleidelijk aan beginnen groeien en is ze niet alleen bekend geworden in België maar ook in Europa. S.V. Sint-Jan Brugge was niet enkel rolstoelbasket. Deze steunvereniging had tal van sporttakken onder zich voor mindervalide personen.

De 10de editie van de nationale spelen werd opnieuw door S.V. Sint-Jan Brugge georganiseerd. De spelen gingen door in het Julien Saelensstadion in Assebroek. 

André Raes en Bob Deruelle stuwende krachten achter Internationale kampioenschappen:

S.V. Sint-Jan Brugge organiseerde in het verleden, meestal in samenwerking met VLG (André Raes), internationale kampioenschappen rolstoelbasket in Brugge.

EK 1970 rolstoelbasket voor landenteams Brugge:

SV Sint-Jan Brugge mocht het Europese kampioenschap rolstoelbasket voor landenteams organiseren van 25 tot 30 mei. De stuwende kracht achter deze organisatie was André Raes en Robrecht ('Bob) Deruelle. 

Bob Deruelle was bij de organisatie van deze eerste EK basketbal niet aan zijn proefstuk toe. Reeds in 1966 had hij een interland België - Frankrijk georganiseerd en in 1967 zelfs een vierlandentornooi met Italië, België, Frankrijk en Nederland.Om geld in te zamelen voor zijn sportinitiatieven zwom deze architect en latere schepen van Brugge, tussen 1965 en 1979, veertien keer van Damme naar Brugge. In totaal zou hij op die manier zo'n 100.000 euro bij elkaar zwemmen voor de gehandicaptensport. Ook de medeorganisator André Raes had in 1968 enige ervaring opgedaan met de organisatie van een Weekeinde voor het Gehandicapte Kind. Op het programma stond, naast een academische zitting en een tentoonstelling Waarheen met gehandicapten, ook een rolstoelbaskettornooi met SV Sint-Jan Brugge, BBC Gits, MEC en Sint-Gregorius. In 1969 werd een tweede Weekeinde georganiseerd met ploegen uit Frankrijk, Nederland en België.

André Raes en Bob Deruelle wilden nu een stap verder gaan met de organisatie van de eerste EK. Euro Basket 70 geheten. oorspronkelijk was het zelfs de bedoeling om wereldkampioenschappen te organiseren. Dat zouden ze enkele jaren later voor elkaar krijgen. De atleten werden gehuisvest in Zedelgem en de wedstrijden gingen door in het Boudewijnpark te Sint-Michiels Brugge. Zes landen namen deel: België, Frankrijk, Groot-Britannië, Nederland, Italië en Zwitserland. Oostenrijk en West-Duitsland hadden forfait gegegeven.

België had in de voorronde Zwitserland geklopt maar moest de duimen leggen tegen de Fransen. In de halve finale wonnen de Belgen van Italië en de Fransen van Groot-Brittannië. Italië won brons door de Britten te verslaan, maar de hoofdvogel werd uiteindelijk afgeschoten door Belfië dat pas in de finale dit keer Frankrijk versloeg met 46-35. Uitblinker was eens te meer André Allemeersch.  Burgemeester Van Maele reikte de gouden medaille uit aan de Belgische spelers en het jongste lid van SV Sint-Jan Brugge, de latere international Bart Van Vlaenderen, mocht de bloemen overhandigen. 

1ste WK rolstoelbasket voor mindervaliden, Brugge 1973

1ste Golden Cup Rolstoelbasket, Brugge 1975

Oorspronkelijk had Bob Deruelle, de voorziiter van SV Sint-Jan Brugge, de intentie om in 1970 het wereldkampioenschap rolstoelbasket te organiseren in Brugge. Uiteindelijke organiseerde men een Europees kampioenschap in 1970. Twee jaar later was de intentie om in 1972 het wereldkampioenschap te organiseren, maar dit voorstel werd niet aanvaard door de uitgenodigde ploegen en de internationale rolstoelbasketbalfederatie doordat in hetzelfde jaar de Paralympische Spelen in Heidelberg doorging. Argentinië, Canada, Verenigde Staten en Israël konden het zich budgettair niet veroorloven om binnen eenzelfde jaar 2 intercontinentale verplaatstingen te maken. 

André Raes stelde voor om het wereldkampioenschap een jaar op te schuiven.. Het wereldkampioenschap werd in april 1973 georganiseerd. De organisatie had om heel diverse redenen problemen gekend om het evenement de naam wereldkampioenschap te laten noemen. Deze eerste officieuze WK ging echter door en de organisatoren verkregen een samenwerking met de Post waardoor er een postzegel speciaal voor het WK ontwikkeld werd.

 

In 1973 volgde de eerste officieuze WK en in 1975 werd het eerste officiële WK (Gold Cup) in Brugge georganiseerd door S.V. Sint-Jan Brugge.

Dit is mede te danken aan de goede resultaten in de rolstoelbasketbalcompetitie. Verscheidene titels (25) en bekers (23) en ook de goede resultaten in de Eurocup (2 maal 3de en eenmaal een 2de plaats) zijn inderdaad resultaten waarmee je in het oog springt. Zeker de resultaten in Europa, met zijn heel sterke teams, is een prachtig resultaat voor een Belgisch team. Immers, wij hebben niet de financiële middelen zoals sommige van onze buurlanden.

 

Palmares Rolstoelbasket

Beker van België: 1982, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990,1991,1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Verliezende finalist Beker van België: 1995, 1999, 2002, 2017

Belgisch kampioen 1ste nationale: 1970,1972, 1973, 1975, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989,1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2011

Vice-Belgisch kampioen 1ste nationale: 1960, 1968, 1969, 1974, 1977, 1978, 1982, 1990, 1995, 1996, 1997, 1999, 2002, 2012, 2013

3de in 1ste nationale: 1964, 1971, 1976, 1980,1981, 2014, 2015, 2019

Beker van Vlaanderen: 2017

Europese Successen:

Champions Cup I: 1985: 3de plaats, 1992: 3de plaats

André Vergauwencup: 2000: 3de plaats, 2006: 2de plaats (Andana - Turkije)

​Euroleague 3: 201​2: 3de plaats

Historie Sint Jan Zedelgem Lions

Op 1 juli 2013 fusioneerde BBC Zedelgem vzw met SV Sint-Jan Knesselare vzw. De fusieclub kreeg een nieuwe naam en werd Sint Jan Zedelgem Lions vzw. 

In september 2013 startten we met een jeugdwerking rolstoelbasket. Al vrij snel bood het eerste spelertje zich aan. Het signaal voor het bestuur om een versnelling hoger te schakelen. We gingen budgetten gaan bijeenzoeken om sportrolstoelen te kunnen aankopen. De club investeerde 18.000 euro in de jeugdwerking rolstoelbasket om sportrolstoelen aan te kopen. Dit werd mogelijk door de steun van de gemeente Zedelgem, Provincie West-Vlaanderen en tal van lokale sponsors.

Mede voor het opstarten van de jeugdwerking rolstoelbasket, zijn werk als jongste voorzitter en zijn functie als scheidsrechter in 3de nationale basket werd onze voorzitter Ricardo Naeyaert in februari 2014 verkozen door de gemeente Zedelgem als sportverdienste van het jaar 2013. Een prijs die een mooie erkenning was niet voor onze voorzitter, maar voor heel het team medewerkers die zich achter de fusie hadden geschaard en die massaal veel werk hiervoor hadden verricht. 

In het seizoen 2015-2016 had Sint Jan Zedelgem Lions A de ambitie om te promoveren naar 2de provinciale. Met een vernieuwde team kwamen we aan de opworp in 3de provinciale B. Het seizoen verliep niet altijd zoals verwacht, maar aan het einde van het seizoen konden we tegen rechtstreekse concurrent Mibac Middelkerke B toch onze ambities waarmake. Na 8 seizoenen in 3de provinciale stijgen we terug naar 2de provinciale.

Sint Jan Zedelgem Lions vzw organiseert voor de 6de keer in de club geschiedenis de finale van de Beker van België rolstoelbasket 2018. Eerder organiseerden we in 2007 (SV Sint-Jan Knesselare + BBC Zedelgem), 2011 (BBC Zedelgem), in 2013 en 2016 (Sint Jan Zedelgem Lions), 2017 (Dienstenaanhuis Lions Zedelgem) de beker van België. In 2018 organiseerden we voor het eerst ook de finale Beker van België voor jeugdrolstoelbasket.

  

Sint Jan Zedelgem Lions vzw viert 50 jaar rolstoelbasket.

Op zaterdag 27 augustus vierde Sint Jan Zedelgem Lions de 50ste verjaardag van zijn rolstoelbasketteam. In de jaren '60 werd het rolstoelbasketteam in Brugge onder de naam De Groene Poorte opgericht. In 2013 ontstond Sint Jan Zedelgem Lions vzw na een fusie tussen BBC Zedelgem en S.V. Sint-Jan Knesselare. Sindsdien speelt het team in Zedelgem.

De 50 jaren vlogen voorbij en als team kenden we sportieve hoogtepunten. We wonnen 23 keer de Beker van België en werden 25 keer Belgisch kampioen. Europees behaalden we drie keer een ereplaats.

Op 27 augustus keken we terug op onze rijke geschiedenis en speelde het volwassen team een galamatch tegen RBBC Laarne. 

Sint Jan Zedelgem Lions zet ook volop in op jeugd en voor de allereerste keer in de Belgische geschiedenis werd er ook een jeugdwedstrijd rolstoelbasket in België gespeeld. Deze eer was gegeven aan het jeugdteam van Sint Jan Zedelgem Lions vzw die het opnam tegen het jeugdteam van Leuven Bears on Wheels. Samen met Leuven blijft Zedelgem zich inzetten voor de jeugd en samen willen we de jeugdwerking in België nog meer op de kaart plaatsen.

Dienstenaanhuis Zedelgem Lions

Onze club groeit en bloeit de laatste jaren na de fusie van BBC Zedelgem en S.V. Sint-Jan Knesselare. Het aantal ploegen is de voorbij jaren gestegen van 6 naar 13 ploegen. Vanaf 2017-2018 zullen we met minstens 18 ploegen in competitie komen. Om deze groeiambities kracht bij te zetten vond Sint Jan Zedelgem Lions vzw een partner in Dienstenaanhuis. Vanaf woensdag 5 oktober 2016 heet de club dan ook Dienstenaanhuis Lions Zedelgem.

Eindklassementen fanions:

Seizoen Fanions One Eindplaats Fanions Two Eindplaats
2013 - 2014 3de provinciale 11ste plaats 4de provinciale 8ste plaats
2014 - 2015 3de provinciale 6de plaats 4de provinciale 5de plaats
2015 - 2016 3de provinciale 2de plaats 4de provinciale 6de plaats
2016 - 2017 2de provinciale 12de plaats 4de provinciale 5de plaats
2017 - 2018 2de provinciale 14 de plaats 4de provinciale 2de plaats
2018 - 2019 3de provinciale 12 de plaats 4de provinciale 9de plaats
2019 - 2020 4de provinciale   geen Two  

 

Eindklassementen Rolstoelbasket 1ste nationale:

2013-2014: 3de plaats
2014-2015: 3de plaats
2015-2016: 4de plaats
2016-2017: 4de plaats
2017-2018: 5de plaats
2018-2019: 4de plaats

Jeugdkampioenen:

2014-2015: Miniemen provinciale Kampioen in reeks C
2017-2018: Benjamins U12A, kampioen in Reeks E, Miniemen U16 kampioen in reekst R2C

Dienstenaanhuis Lions Zedelgem wordt multisportclub

Doorheen de jaren begon Dienstenaanhuis Lions Zedelgem zich meer en meer als multisportclub te gaan ontwikkelen. Naast het aanbod basket en rolstoelbasket die erbij kwam na de fusie met SV Sint-Jan Knesselare startten we in het seizoen 2017-2018 met een aanbod Multimove in Veldegem. In 2017 organiseerden we ook voor het eerst de Corneliusrun in Veldegem. In 2018 richtte we een 2de basketschool op in Spes Nostra Zedelgem. In februari 2019 breidden we ons sportaanbod verder uit met Yoga. Sporten is belangrijk en we willen zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen. Door meerdere sporten aan te bieden kunnen we meer mensen aan het sporten krijgen.

In juni 2019 organiseerden we in samenwerking met Velosport Veldegem het Belgisch Kampioenschap Tijdrijden voor G-wielrenners. 2019 is een druk jaar want in september 2019 staan er opnieuw heel wat vernieuwingen op het programma. Zo wordt er een 3de basketschool opgericht in Torhout en komt er een 2de afdeling Multimove in Zedelgem. In december 2019 organiseren we voor het eerst ook een 2de loopwedstrijd, namelijk de X-mas Run in en rond Zedelgem.

In 2020 staat er opnieuw een grote uitbreiding van onze club op het programma. Als sportclub zetten we met rolstoelbasket zwaar in op G-sport. Deze inspanning vergroten we nog door een G-wielerteam voor mensen met een visuele beperking op te richten. De vraag in Vlaanderen is heel groot om een dergelijk sportaanbod te creëren, maar momenteel bestaat er nog geen dergelijke club. In Wallonië zijn er 3 G-wielerteams voor mensen met een visuele beperking. Als Dienstenaanhuis willen we mensen met een visuele beperking (blinden en slechtzienden) de kans geven om ook in Vlaanderen deze mooie sport te beleven.


Met de steun van G-Sport Vlaanderen via Supporters voor G-sporters kunnen we alvast 3 tandems zoals hierboven afgebeeld aankopen om ons sportaanbod uit te breiden.