Clubgrade

Clubgrade: selectie eerste groep pilootclubs

 

Het Dynamo Project gaat sportclubs duurzaam versterken in een nieuw experimenteel project “Clubgrade”. Het najaar van 2017 stond volledig in het teken van inputverzameling. In het voorjaar 2018 buigen we ons verder over deze input. We gaan bestaande ondersteuningsvormen op de juiste plaats inpassen en nieuwe ondersteuningsvormen ontwikkelen waar nodig. Dat doen we niet alleen, vanaf de start worden sportclubs betrokken. In een eerste groep werden uit 51 kandidaturen een 20-tal sportclubs geselecteerd om daarbij te helpen.

 

Binnen de experimentele fase van Clubgrade stellen we vier groepen “pilootclubs” samen. Een eerste groep, de “ontwikkelgroep”, helpt in een eerste fase bij het ontwikkelen van een meetinstrument en het ontwikkelen van ondersteuningsvormen.

 

Hiervoor zochten we mondige sportclubs met (de wens voor) een langetermijndoel en veel goesting om voor extra beweging binnen de club te zorgen. In het voorjaar 2018 komen zij viermaal bijeen om feedback/input te leveren en met elkaar uit te wisselen. Vanaf het najaar 2018 krijgen deze sportclubs (net zoals de tweede groep pilootclubs) de mogelijkheid effectief aan de slag te gaan met inspirerende werkvormen. Ze doorlopen dan met hun sportclub een uniek traject op maat onder professionele begeleiding van verschillende experten.

 

Een overzicht van de geselecteerde sportclubs:

 

Beerschot Vrienden Atletiekclub (Atletiek)
Beverse Baseball en Softball Vereniging (Base- en Softball)
Damesbasketbalclub Osiris Aalst (Basketbal)
Elckerlyc Zwevezele (Volleybal)
Handbalvereniging Uilenspiegel Wilrijk (Handbal)
KHO Bierbeek (Voetbal)
Koninklijk Heibos SV (Voetbal)
Koninklijke Kwik Korfbalclub (Korfbal)
Mercurius Basketbalclub Berchem (Basketbal)
Phantoms Basket Boom (Basketbal)
Pluimplukkers Badmintonclub (Badminton)
Rijko (Korfbal)
Roeselaarse Kajakvaarders (Kano & Kajak)
Sint Jan Zedelgem Lions (Basketbal, Parantee)
Swimming Club Zaventem (Zwemmen)
Tasseikan Karate De Pinte (Karate)
Tennisclub Eeklo (Tennis)
Tennisclub Park Ronse (Tennis)
Vaste Vuist Lauwe (Gym)
Verto Puurse Turnkringen (Gym)
Vlierzele Sportief (Atletiek)
Volharding Balen (Gym)


Ter info: in het voorjaar van 2018 volgt de oproep voor een tweede groep sportclubs, "pilootgroep I". Deze groep gaat vanaf het najaar 2018 aan de slag met de ontwikkelde ondersteuningsvormen.