Projecten

Als club willen we tal van activiteiten uitwerken om het beter te maken voor onze leden en de inwoners van Zedelgem.

Armoedebeleid

Sportkledijbank

Onze club beschikt over redelijk wat tweedehands sportkledij. We willen dit graag ter beschikking stellen van onze leden. Sporten is niet altijd goedkoop (lidgeld, drankje na de wedstrijd, verplaatsingen...) en daar komt dan nog vaak de aankoop van sportkledij- en sportschoenen bovenop. Om sporten toegankelijker te maken voor iedereen hebben we als bestuur beslist om een sportkledijbank op te richten.

Wat is een sportkledijbank?

Wie bank hoort, denkt vaak direct al aan etra kosten (intresten, administratiekosten...). Geen paniek over een dergelijke bank hebben we het niet. Onze sportkledijbank is een plaats waar tweedehands sportkledij wordt opgeslagen en waar je als lid een short of shirt kan ruilen tegen een andere shirt of short. Onze kinderen groeien vaak vlugger dan dat we kledij kunnen kopen en zo kan je een sportartikel waar uw kind is uitgegroeid wisselen voor een groter exemplaar.

Meer informatie: klik hier!

Korting op je lidgeld

Gezinskorting:

Er wordt een korting van € 30,00 toegekend voor het tweede, derde… aangesloten gezinslid. Bij het betalen van het lidgeld mag je automatisch 30 euro aftrekken van het lidgeld voor een 2de, 3de of ... aangesloten gezinslid. Deze combinatie geld over de verschillende sporten heen (Basket, Multimove, Rolstoelbasket en Yoga). Voor de joggingclub komt deze korting niet in aanmerking.

Korting voor leden met een verhoogde tegemoetkoming:

Wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming krijgt 30 euro korting op zijn lidgeld. Het is mogelijk om dit te combineren met een gezinskorting. Wat moet je hiervoor doen, een klevertje van uw mutualiteit bezorgen aan ons bestuur via secretariaat.sjzlions@gmail.com Eindigt dit mutualiteitesklevertje op cijfer 1, dan hebt u automatisch recht op de korting verhoogde tegemoetkoming.

Tussenkomst in sociaal, culturele en sportieve participatie via het OCMW:

Sommige leden kunnen in aanmerking komen voor een tussenkomst in sociaal, culturele en sportieve participatie via het OCMW (https://www.zedelgem.be/financiele-steunverlening). Mogen wij wel vragen om eerst na te kijken of u aan de voorwaarden voldoet. Niet iedereen heeft recht op deze tussenkomst en we willen de diensten van het OCMW niet nodeloos belasten met aanvragen die automatisch negatief beantwoord zullen worden.

Lidgeld betalen in 2 delen:

Ook dit seizoen kunt u uw lidgeld opnieuw in 2 delen betalen. Het 1ste deel betaal je tegen 15 mei, het 2de deel betaal je tegen 1 augustus. U zal nog een herinnering krijgen om het tweede deel te betalen.

Automatisch mutualiteitattest na betalen lidgeld:

Als club sturen we automatisch via mail een attest op die u kunt indienen bij uw mutualiteit om een deel van het lidgeld van de sportclub te recupereren. Hiervoor dient u niks te doen. Het attest wordt binnen de 2 maanden naar u opgestuurd, hier vroeger achter vragen heeft geen zin, ons secretariaat dient de tijd te hebben om alle attesten in orde te kunnen brengen.

Sociaal Fonds

Wie na het genieten van alle voorgaande maatregelen nog problemen heeft om het lidgeld te betalen of te functioneren bij onze club, kan in aanmerking komen voor het sociaal fonds. Deze tussenkomst wordt maar toegekend nadat alle mogelijke andere acties worden uitgewerkt. Een aanvraag tot tussenkomst gebeurd via onze voorzitter Ricardo Naeyaert via ricardo.naeyaert@telenet.be

Meer informatie: klik hier!

Milieuacties

Adoptatie van bermen

Onze club adopteerde 7,5km bermen van de gemeente Zedelgem. 2 keer per jaar in oktober en april gaan we alle zwerfvuil in deze bermen gaan weghalen tijdens onze zwerfvuilacties.

Mooimakers

Bij Mooimakers hebben we 2 locaties geselecteerd die wij als club onderhouden. We doen alle zwerfvuil weg op deze locaties en zorgen ervoor dat alles er proper bij ligt. Maandelijks doen we een ronde op deze locaties. Als club hebben we de site rond Sporthal De Bosserij gekozen, alsook de volledige Rembertstraat waar de maatschappelijke zetel van de club gevestigd is.

Herbruikbare bekers

Voor de vele activiteiten die we organiseren (het Zedelgems loopcriterium...) hebben we 600 herbruikbare bekers aangekocht. Zo vermijden we plastieke bekers en dragen we ons steentje bij voor het milieu.

Herbruikbare spanbanden

Vroeger gebruikten we steeds spanbanden om onze vlaggen, sponsorbanners... op te hangen. Sinds vorig jaar hebben we een 150-tal herbruikbare spanbanden aangekocht waardoor we minder afval produceren en zo milieuvriendelijker te werk gaan.

Bannen van plastiek

Momenteel zijn we aan het onderzoeken hoe we plastieken waterflessen tijdens wedstrijden kunnen vermijden. Nu hebben we wekelijks een 40-tal plastiek flessen die gebruikt worden tijdens onze wedstrijden. Door hiervoor een oplossing te zoeken willen we opnieuw onze ecologische voetafddruk verminderen.

Planten van Bomen

In 2020 zullen we in samenwerking met Natuurpunt Zedelgem bomen planten in Zedelgem. Hiermee willen we onze inspanningen voor het milieu verder opdrijven.

Inclusie

Inclusive Zone Basketball (IZB)

In België zijn wij de enigste organisatie die Inclusive Zone Basketball (IZB) aanbiedt. Deze spelvorm is een combinatie van basket en rolstoelbasket waar valide en mindervalide spelers samen een team van 4 spelers vormen en het opnemen tegen een ander team van 4 spelers. We organiseren deze spelvorm om integratie van mindervalide spelers in de hand te werken.

Als organisatie werden we door de Europese Unie als finalist genomineerd met dit integratieproject. We werden uiteindelijk niet de eindwinnaar, maar deze erkenning leverde ons niet alleen 2500 euro op, maar sterkte ons gedachte om nog meer in te zetten op inclusie en G-sport. De regionale televisie Focus-WTV maakte alvast een mooie reportage over ons project: https://www.focus-wtv.be/sport/zedelgemse-rolstoelbasketters-vieren-nominatie-prestigieuze-prijs

Meer informatie: klik hier!

Eerlijke handel

Als club besteden we ook aandacht aan eerlijke handel. Zo proberen we zoveel mogelijk lokaal te winkelen en werken we voor Sinterklaas samen met de Oxfam Wereldwinkel in Zedelgem.

G-sport

Rolstoelbasketbal

Sinds 2013 zet onze club mee het rolstoelbasketbal in België op de kaart. Naast onze volwassenploegen zetten we ons ook in voor jeugdwerking. We komen met 2 ploegen uit in 1ste en 2de nationale, daarnaast organiseren we jaarlijks een internationaal tornooi rolstoelbasket, de Invacare X-mas Cup.

Meer informatie: klik hier!

G-wielrennen voor mensen met een visuele beperking

Vanaf april 2020 zullen we ook starten met een G-wielerproject voor mensen met een visuele beperking.

Meer informatie: klik hier!